Спасяването на Ирландия официално започна 22.11 | 08:01

Въпреки че много време отричаше да има нужда от заем, страната в крайна сметка ще вземе от ЕС и МВФ около 90 млрд. евро

От Нели Минчева

Европейският съюз (ЕС) одобри пакет финансова помощ за Ирландия. Програмата ще е на стойност 80-90 млрд. евро, предадоха световните агенции.

ЕС е одобрил пакет финансова помощ за Ирландия, потвърди късно снощи на пресконференция в Дъблин премиерът на страната Брайън Каун. Той не уточни размера на сумата, като се ограничи да каже, че преговорите продължават.

Министрите на финансите на държавите от еврозоната потвърдиха минути по-рано, че Ирландия е поискала финансова помощ. Това стана на заседание, проведено чрез телефонна конферентна връзка.

"Ние приветствахме молбата на ирландското правителство за финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд", заяви европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Той подчерта, че целта е да бъде гарантирана финансовата стабилност в Европа.

Според източници от Европейската комисия програмата е разчетена за период от три-четири години. Размерът на помощта ще достигне 80-90 милиарда евро, които ще бъдат отпуснати от ЕС, Международния валутен фонд (МВФ), Великобритания и Швеция - две държави, които не са част от еврозоната.

Тези средства, които ще бъдат предоставени под формата на кредити при лихви, по-ниски от пазарните, ще отидат на първо място за стабилизиране на банковия сектор на Ирландия, а също така - и за финансиране на текущия дефицит в бюджета на страната. Програмата ще бъде официално приета на заседание на министрите на финансите от Еврогрупата (държавите, приели еврото) през идните дни.

Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ приветстваха отпускането на пакет финансова помощ на Ирландия в замяна на национален план за бюджетни икономии.

Португалия и, потенциално, Испания са смятани за други рискови държави от Еврогрупата.

Отпускането от Европейския съюз на финансова помощ на Ирландия трябва да намали безпокойствата, заяви португалският министър на финансите Фернанду Тейшейра. Той не спомена Португалия да има каквото и да било намерение да поисква международна помощ.

Случаят с Ирландия е първият, при който страна от еврозоната отправя искане за помощ от специалния спасителен фонд, който бе създаден по-рано тази година, за да не се повтори ситуацията с Гърция от пролетта на 2010. Тогава бе подготвен набързо план за подпомагане на балканската държава, която е изпаднала в тежко икономическо положение.

Според дипломатически източници финансовият пакет, който ще бъде предоставен на Ирландия, ще бъде много близък до онзи, получен от Гърция през пролетта. Тогава на гръцкото правителство бяха обещани кредити в размер на 110 милиарда евро за период от три години, за да може да изплаща своите задължения.

Водещи

Най-четени