Как 90 млрд. евро съкрушиха Ирландия 23.11 | 10:07

Финансовата криза в страната на път да премине в политическа

От Нели Минчева

Настоящата седмица започна с дългоочакваната новина за отпускането на огромна финансова помощ за Ирландия от страна на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ).

За повечето пазарни наблюдатели беше ясно, че ще се стигне дотук въпреки усилията на известната доскоро като "келтския тигър" страна да предотврати тегленето на заема.

А новината, че помощ все пак ще има буквално съкруши гордите ирландци. Тяхното възмущение и остро реакции по въпроса добавиха нова криза към финансовата – политическа.

"Безпрецедентна капитулация": така определят опозиционните сили в Ирландия искането на помощ от ЕС и МВФ, като някои политици дори настояха за спешни предсрочни избори, съобщава АП.

Ирландският премиер Браян Кауън заяви, че оставката на кабинета му ще бъде обсъдена на 7 декември пред парламента след гласуването на бюджета на страната за 2011 година. Тъй като процедурата по приемане на бюджета може и да се забави, Кауън обяви, че е готов да свика парламентарни избори точно след Нова година.

Опасенията, че бюджетът ще бъде приет много трудно, се засилиха след отказа на двама независими депутати да подкрепят управляващата коалиция.

Недоволството на ирландците от приетия заем прерасна в открит протест, като демонстрантите дори се опитаха да нахлуят в местния парламент, но полицията успя да овладее ситуацията.

"Не сме във фалит", повтаряха целия ден в понеделник управляващите, опитвайки се да внесат успокоение както сред международните си партньори, така и сред силно обезпокоеното население.

Точният размер на спасителния план за Ирландия все още не е известен. Все пак дипломатически източници казват пред АФП, че сумата ще е между 80 и 90 млрд. евро. Заемът, който получи Гърция в разгара на дълговата си криза, възлизаше на 110 млрд. евро.

В случая на Ирландия не става въпрос за погасяване на необслужвани задължения по държавни ценни книжа, а за спасяване на местните банки. В тях Дъблин вече "наля" 50 млрд. евро, но те се оказаха недостатъчни и мярката само доведе до силен ръст на бюджетния дефицит.

Цел е също и да се избегне "заразяване" на други финансово отслабени държави като Португалия и Испания, въпреки че и двете твърдят, че нямат никаква нужда от помощ.

За повечето ирландци всички тези аргументи са безпредметни. За тях страната им е направила непростима грешка, обръщайки се за помощ и поставяйки се в подчинено положение. Не са много тези, които си дават сметка, че все някой трябва да плати сметката от агресивните и високорискови инвестиции, както и да понесе последствията от некотролируемия растеж на една амбициозна, но и прегряла в крайна сметка икономика.

Водещи

Най-четени