Споразумението за проекта "Набуко" вече е факт 08.06 | 18:35

Новият газопровод ще осигури сигурност на доставките за потребителите, каза Трайков при подписването в Турция

От Кремена Бедерева

Днес в турския град Кайсери министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа от името на българската държава споразумението за подкрепа на проекта "Набуко", съобщи МИЕТ.

Подписи под документа сложиха управляващият директор на инвестиционната компания "Набуко газ пайплайн интернешънъл" Райнхард Мичек и представители на правителствата на всяка от транзитните държави (Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция), съобщи БТА.

Споразуменията представляват двустранни договори между компаниите-акционери в проекта и правителствата на всяка от транзитните държави. "С това ние днес казваме "да, проектът "Набуко" ще се случи", заяви при подписването на документа министър Трайков.

Той изтъкна ползите от новия газопровод за енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки в Европа.

"Проектът ще осигури сигурност на доставките за потребителите, надежден пазар за страните, които са източници на природния газ, както и изобилен и предвидим пазар за европейските държави и Турция", подчерта министър Трайков.

Със споразумението за подкрепа на проекта е финализирана правната рамка на "Набуко". Документът установява благоприятен регулаторен транзитен режим по законодателството на ЕС и Турция, защита на газопровода от потенциално дискриминационно законодателство и законова и административна подкрепа за по-нататъшно осъществяване на проекта.

Газопроводът "Набуко" ще осигури пряк достъп на европейския пазар до Каспийския регион, заяви днес в Кайсери еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер след подписването на споразумение за подкрепа на проекта Набуко, предаде ИТАР-ТАСС.

"Набуко" е стратегически важен като южен енергиен коридор към Европа. Целта на проекта е да осигури пряк достъп до Каспийския регион. Възможно е "Набуко" да се съедини и с Транскаспийския газопровод", каза Йотингер.

Еврокомисарят не изключи възможността магистралата "Набуко" да стане важно транзитно разклонение за иракски газ. "Затова трябва да подкрепим Ирак, за да осигурим възможност за транспортирането на негов газ за износ", каза Йотингер.

По неговите думи и Азербайджан, и Туркменистан, и Ирак, и други страни искат "излаз на европейския пазар", а Набуко представлява великолепна възможност за това.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз отбеляза, че Турция е проявила голяма политическа воля, участвайки в проекта и оказвайки влияние за реализацията му.

iNews припомня, че проектът "Набуко" е съвместен проект между няколко европейски държави. Той предвижда изграждане на газопровод от Азия до Европа. В съвместната компания, която движи проекта участват Турция, България, Румъния, Австрия, Германия и Унгария. Всеки акционер държи по 16.67% от капитала на дружеството.

Участниците в проекта с равни дялове от 16,67% са австрийската OMV, унгарската MOL, българската "Булгаргаз", румънската "Трансгаз", турската "Боташ" и германският RWE. Компанията беше създадена през 2004 година със седалище във Виена.

В проекта не участва Русия. Като доставчици на газ за газопровода в момента се спрягат основно Туркменистан и Азербайджан.

Според изчисленията чрез него ежегодно се предвижда да преминават 31 милиарда кубически газ, което, според предвижданията, ще представлява не повече от 5% от газовите потребности на ЕС през 2020 година.

Водещи

Най-четени