Трябва да гарантираме участието си в "Набуко" с 2 млрд евро 30.11 | 20:50

Плащането трябва да стане следващата година

От Елена Коцева

Следващата година България трябва да може да гарантира участието си в "Набуко"с 2 милиарда евро. Това обяви изпълнителният директор на проекта "Набуко” Райнхард Мичек, който участва в Международния енергиен форум в София.

От Европейската комисия и от финансовите министри на общността зависи дали това ще се разглежда в рамките на Маастрихтските критерии, които предвиждат до 3 на сто бюджетен дефицит.

 През 2011 година трябва да завършат финансовите процедури по проекта. Това означава, че шестте компании, участници в "Набуко" трябва да осигурят необходимото финансиране и държавни гаранции.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че ако страната ни предостави два милиарда евро държавна гаранция за "Набуко" това ще доведе до свръхдефицит. 

Премиерът предложи еврокомисията да разреши държавните гаранции на страните акционери от Евросъюза да не се включват при изчисляването на бюджетните им дефицити.

"Набуко" ще струва осем милиарда евро, 70 на сто от финансирането ще е под формата на заеми. Останалите 30 процента или 2,4 млрд. евро се поделят между шестте компании - германската ЕР ВЕ Е, австрийската О Ем Ви, унгарската МОЛ, румънската "Транс газ", турската БОТА, Българския енергиен холдинг или по 400 милиона евро за всяка от страните.

Към това финансиране обаче трябва да се добавят и гаранциите за земното финансиране за тръбата, така, че всяка от страните трябва да гарантира по общо два милиарда евро.

Три от компаниите са на борсата и гаранциите ще бъдат поети от акционерите. Останалите три, сред които и БЕХ, са държавни и трябва да предоставят държавни гаранции.

 

Най-четени