Според Костов инвеститорът за "Белене" е съмнителен 27.09 | 12:48

Никоя нормална държава не водела преговори с неидентифицирани летящи обекти

От Ралица Стоянова

"Никоя нормална държава не води преговори с неидентифицирани летящи обекти". Това каза в парламента председателят на ДСБ и съпредседател на "Синята Коалиция" Иван Костов, цитиран от Агенция "Фокус”. От ДСБ искат правителството официално да изиска становище от Американския департамент по енергетиката за т.нар. "инвеститор” за АЕЦ "Белене”.

"Информацията, която ние имаме, е че това е, най-меко казано, съмнителен инвеститор. В никакъв случай това не е стратегически инвеститор и ние искаме това да стане ясно, преди да се предприемат каквито и да е действия от страна на правителството или на парламента”, каза Костов.

Тече събиране на подписи с цел да се ревизира решението на НС за прекратяване на проекта АЕЦ "Белене” и преговорите да се подновят, обяви Костов. "Това унищожава българската държава, в очите на всички останали сериозни партньори от ЕС и НАТО, защото показва, че държавата се върти като ветропоказател – днес едно, утре друго", смята "синият" депутат. Това показва, че станата ни е непредсказуема, съответно не е гостоприемна за който и да е сериозен инвеститор, според Костов.

Той заяви, че са получили уверение от министъра на икономиката Делян Добрев, че ще се направят постъпки и ще се поиска официално становище на Департамента по енергетика на САЩ.

Според Иван Костов, Народното събрание може да ревизира своето решение за АЕЦ "Белене”, но срещу това трябва да има сериозен стратегически инвеститор.

Вчера Американската компания Globul Power Consortium заяви интерес към проекта "Белене" по време на парламентарната икономическа и енергийна комисия .По-рано днес икономическият министър Делян Добрев заяви, че засега не става въпрос за рестарт на строежа. Съдбата на "Белене" ще се решава до март догодина.

Водещи

Най-четени