Спряха приватизацията на ВМЗ-Сопот 14.01 | 16:32

Кандидат-купувачът не е внесъл депозит

От Ралица Стоянова

Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол е  прекратила процедурата за приватизация на ВМЗ -Сопот. Това съобщи директорът на агенцията Емил Караниколов пред БНР.

Причината е, че към 15 часа днес е получена само обвързваща оферта. Кандидат-купувач "Емко" не е внесъл изискуемият депозит, каза Караниколов.

Ако приватизацията на ВМЗ-Сопот не успее, вариант за спасяване на дружеството е вливането му в "Терем", каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цититран от БТА. Според него заводите "Терем" са пример за успешна работа по оздравяване на държавно предприятие.

Димитров припомни, че преди няколко години там също имаше протести за неизплатени заплати, а през тази година вече се очаква сериозна печалба.

От КНСБ настояват да бъдат гарантирани поне минималните плащания на работниците от ВМЗ - това са 60 на сто от възнагражденията им, но не по-малко от минималната работна заплата, каза Димитров.

Кандидат-купувачът трябваше да внесе обвърваща оферта и финансови гаранции до петък (11 януари). До 23 януари трябваше пък да има решение на Министерски съвет за приватизацията на завода. Ако това се беше случило, заплатите трябваше да бъдат изплатени до края на януари. Стачките в завода продължават.

Водещи

Най-четени