Стабилизирането на световната икономика ще продължи 17.01 | 13:01

Анализатори очакват глобалният ръст на БВП да е 3%

От Десислава Маданска

Стабилизирането на световната икономика ще продължи. Налице всички шансове 2014 г. да е позитивна за глобалните капиталови пазар. Това става ясно от анализ на международна компания от сферата на асет мениджмънта.

Очакванията на експертите са световният ръст на БВП за 2014 г. да е 3%. Подобряването ще дойде основно от западните икономики, които прогнозите са те да растат с по-бързи темпове в сравнение с предходната година. Според анализаторите от съществена важност за резултатите ще е задълбоченият анализ и избор на компании, в които да се инвестира.

Прогнозите за световната инфлация са, че тя ще продължи да бъде в ниските си стойности, като е по-вероятно да има дефлация отколкото силен инфлационен натиск.

Основното предизвикателство пред пазарите пък ще са предстоящите мерки за намаляване на икономическите стимули в САЩ и евентуалното покачване на лихвените проценти там.

В Еврозоната и Япония политиката за ниски лихвени проценти ще се запази.

Според анализаторите има признаци на възстановяване на европейската икономика, а политическите рискове в региона са намалели.

Еврозоната вече регистрира две последователни тримесечия на растеж и дори най-затруднените икономики дават положителни сигнали. Следващият катализатор на ръста ще бъде подобряването на приходите на компаниите, смятат експертите.

Те отбелязват, че развиващите се страни имат умерен вътрешен дълг и ниско ниво на външния дълг. Тези икономики се радват на увеличаваща се средна класа, която води до силно потребление. Според анализаторите значителното обезценяване на валутите при някой развиващи се пазари ще подобри тяхната конкурентна позиция и те ще могат да се възползват много добре от ръста при развитите страни.

Експертите посочват, че в момента е налице завишено предлагане, което може да доведе до стагнация в цените на някои суровини.

Относно развитието на пазара на недвижими имоти от компанията уточняват, че най-важният фактор е възстановяването на глобалната икономика и в частност на ръста в САЩ, Китай и Европа.  

Водещи

Най-четени