Станишев: Парите за "Белене" ще ги плаща всеки от нас 11.09 | 16:59

От БСП отново настояха за референдум за централата

От Ралица Стоянова

"Парите за иска на "Атомстройекспорт" ще ги плаща всеки един от нас". Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев по повод информацията, че руската компания е увеличила до 1 млрд. евро своя иск срещу НЕК за отказа от строителството на АЕЦ "Белене", информира БТА.

Станишев посочи, че средствата за спирането на този икономически изгоден проект ще се плащат тепърва, но няма да има възвръщаемост. Затова според него хората трябва да бъдат информирани за АЕЦ "Белене" и да се проведе първият референдум в историята на България.

Депутатът и бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отбеляза, че тези средства вече се плащат. Той посочи, че 13% увеличение на електроенергията от 1 юли означава 700 млн. лева, от които половината са заради ВЕИ-та, но другата половина са за да се капитализира НЕК и да си изплаща ангажиментите по АЕЦ "Белене".

"Ако бяхме реализирали "Белене", догодина вече щяхме да имаме печалби, с които да финансираме самия проект. Когато обаче той не се реализира, сметките се поемат от компанията, която го е инициирала - в случая НЕК", посочи Овчаров. НЕК е държавна компания, така че всички искове оттук нататък, всички плащания и 250 млн. евро кредит към БНП Париба и 1 млрд. евро към руската страна трябва да бъдат платени от българските граждани, обясни финансистът.

Овчаров изчисли, че за четирите години мандат на ГЕРБ българската държава ще се натовари с около 2 млрд. годишни плащания само за енергетика при най-минимални оценки, т.е. обикновения българин за следващите 20 години ще трябва да плати по 5500 лева.

Правителството реши окончателно да се откаже от проекта АЕЦ "Белене" през март. От "Коалиция за България" събраха 630 хил. подписа за референдум относно централата.

 

Водещи

Най-четени