Станишев подкрепи референдум за данъчната система 08.02 | 18:02

Ние можем да се обърнем към хората с по-важни въпроси, каза лидерът на БСП

От Петя Бързилска

Лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за референдум за вида на данъчната система.

"След като започнаха подписка за референдум за изборните въпроси, ние можем да се обърнем към хората по същия начин, но с по-важни въпроси", каза се той по време на 48-ия конгрес на БСП с основна тема предстоящите избори за евродепутати.

Сергей Станишев отбеляза, че за дестабилизация на правителството работи президентът Росен Плевнелиев, който "след месеци на летаргия", се е активизирал и е предложил референдум, предаде БТА.

Станишев критикува предложението на президента и на гражданската инициатива за референдум по изборни въпроси, защото целта била "изборите през май да не са европейски, а да си затънем в българските проблеми". "Ще ни плашат с подписка - все едно да плашиш куче със салам", коментира лидерът на БСП относно инициативата за събиране на подписи за свикване на национално допитване по изборни въпроси.

По думите на Станишев е голяма грехота леви гласове да се разпиляват. Той отбеляза, че прогнозните резултат сочат, че силите на левицата и десницата в Европа са изравнени, на кантар, затова всеки евродепутат и всеки глас е важен, пише Econ.bg.

"Основната отговорност за управлението на страната, основният субект на властта, който стои зад кабинета "Орешарски", е БСП, защото представя политическата воля на над 1 млн. избиратели", подчерта пред делегатите лидерът на ДПС Лютви Местан. Той обеща, че Движението, като другата политическа сила, която е "зад" правителството, също признава своята отговорност, но по-скромна с оглед на по-малката политическа тежест.

"Едноличната власт, независимо дали е на Борисов или на някой друг, не трябва да се връща в България", заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Той посочи, че форумът се провежда във време, когато България отбелязва 135 години от Учредителното събрание, от приемането на Търновската конституция, и няколко месеца преди европейските избори. "БСП е част от тази история и не само чисто аритметично - 123 години от тези 135, а плътно, силно, осезаемо присъстваща в битките на българския народ за едно друго бъдеще на България", отбеляза Миков. "Единствена остана БСП от тези 25 години преход", добави той.

Изказвания пред делегатите на форума направиха и министрите Анелия Клисарова и Петър Чобанов. Над 670 делегати са регистрирани на заседанието на конгреса. Сред гостите на заседанието са министри , 32 -ма посланици, представители на дипломатическия корпус, коалиционни партньори.

Водещи

Най-четени