Стар инвеститор на нов глас - рестартираме "Белене" с американска компания 30.05 | 10:11

Global Power Consortium щяла да вложи средствата, нужни за централата

От Христина Рафаилова

Предстои рестарт на АЕЦ "Белене", като проектът ще се реализира със средства от американски инвеститор, съобщава вестник "Стандарт". 

Името на компанията, която евентуално ще вложи пари в бъдещата централа, е вече познато - Global Power Consortium. Американците още миналата година заявиха интерес да инвестират на 100% в проекта без държавни гаранции. Те бяха представени изненадващо от тогавашния икономически министър Делян Добрев пред парламента. Това се случи малко преди да се проведе референдума за съдбата на АЕЦ-а. 

Новият премиер Пламен Орешарски заяви днес, че решението за централата ще бъде взето след внимателен анализ на прогнозите за потреблението на енергия у нас и региона и на цената на оборудването, както и докладите за ефективността на проекта.

Министър-председателят щял да се консултира и с юристи за шансовете на българската и руската страни във връзка с иска, заведен от "Атомстройекспорт" срещу България. Той беше категоричен, че ако се строи наново "Белене", задължително ще се търси инвеститор, за да не се наливат пари в него от българските данъци.

Решението за бъдещето на "Белене" обаче няма да спести на страната 36 млн. евро за хонорар на международната правна компания  "White and Case". Тя представлява България пред арбитражния съд в Париж по иска срещу страната ни  от 1 млрд. евро. 

Водещи

Най-четени