Стартира новата процедура по приватизация на БДЖ "Товарни превози" 25.10 | 19:41

Вече са получени профилите на потенциалните инвеститори

От Елена Кирилова

Новата процедура по приватизация на БДЖ "Товарни превози” ще започне до десет дни, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов, цитиран от агенция "Фокус”.

77 дни ще е срокът на новата процедура. Вече са получени профилите на потенциалните инвеститори, които проявават интерес към БДЖ. Това се случва благодарение на сключения меморандум за сътрудничество с международни консултанти.

Надзорният съвет е занижил критериите за допустимост до участие в процеса. Новите изисквания за стратегически инвеститори са за 100 млн. лева оборот за последните три години. За финансовите инвеститори оборотът за всяка от последните три години трябва да е 400 млн. лева.

Предишната процедура изискваше оборот от 400 млн. лева за стратегическите инвеститори, докато финансовите трябваше да изпълнят условието за 1 млрд. лева оборот.

Караниколов отказа да даде коментар относно цената на БДЖ "Товарни превози”. Причината за нежеланието му е, че при предварително обявяване, инвеститорите се опитват да свалят цената на по-късен етап.

По думите на изпълнителния директор на АПСК БДЖ вече има по-добър мениджмънт. Той изрази надеждите си за по-широк интерес от страна на инвеститорите и съответно до достигането на успешна сделка.

Очаква се до края на тази година да бъде подадена обвързваща оферта. Караниколов обясни, че парите ще влязат през 2013 г.

Водещи

Най-четени