Стартираме ОП „Иновации и конкурентоспособност“ през септември 04.06 | 20:19

Програмата е внесена за одобрение в ЕК

От Мария Стоянова

Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) за новия програмен период 2014-2020 г. е внесена в Европейската комисия и чака одобрение. Напълно е възможно още през месец септември да стартира и първата мярка по нея. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Програмата бе приета от Министерски съвет на 21 май. Министърът допълни, че тя е една от първите, които чакат зелена светлина от Брюксел. По думите на Стойнев документът е разработен при спазване принципа на партньорство, като е одобрен от бизнеса и научните среди.

Целта на новата оперативна програма е постигане на баланс между мерките, които имат бърз и непосредствен ефект върху бизнеса (като технологично обновление, сертификация) и такива, които изискват по-дълъг период за постигане на определен резултат и по-големи инвестиции (напр. инфраструктура за иновации).

Относно проверката на някои от мерките по ОПИК, министърът коментира, че в момента съдействаме напълно с информация на Европейската сметна палата, която прави проверка на около 6 проекта, които са от 2010 и 2011 г. Стойнев допълни, че през декември миналата година е започнала проверка на контрола, начина на изпълнение и усвояване на средства по тези проекти, по които евроинституцията иска да получи повече информация.

"Независимо, че това правителство няма никакво отношение към тези проекти, аз съм се срещнал с представители на Европейската сметна палата, за да съдействам максимално на европейския проверяващ орган. Ние, като правителство, наследихме насоките и препоръките, по мярката за иновации на Оперативна програма "Конкурентоспособност", която обаче не е сред проверяваните", каза министърът.

Водещи

Най-четени