Стойнев: Вотът е предизборен и без смисъл за енергетиката 23.05 | 13:06

За година производството на електричество се е увеличило с близо 12%

От Мина Стойчева

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че за него несъстоялият се вот на недоверие срещу правителството, подготвян от ПП ГЕРБ, е без смисъл за енергетиката и е по-скоро политически. По неговите думи въпросите, свързани с тази сфера, трябва да се обсъждат с всички страни.

Също така е необходим консенсус, който да бъде плод на конструктивни дебати, а не на противопоставяне на силите. "Имаме готова Енергийна стратегия, готов е и отчетът за действията ни година назад, имаме и предложения и за най-неотложните стъпки в краткосрочен план. Ще поискам от всяка една политическа сила да ги обсъдим в спокойна среда след изборите", каза Стойнев.

Министърът е подготвил доклад за актуалната ситуация в енергийния сектор. Той подчерта, че в него има данни за състоянието, в което се е намирала енергетиката в началото на управлението на сегашния кабинет и стъпките, предприети за стабилизирането ѝ. Според данните за една година производството на електроенергия у нас е нараснало с 11,5%, а износът на ток е скочил със 111%.

Драгомир Стойнев увери, че е готов да отговаря на всякакви въпроси, свързани с темата енергетика. Според него обаче и бившите управляващи от ГЕРБ трябва да дадат също своите отговори. Енергийният министър смята, че те трябва да обяснят защо "бяха обезкръвени всички държавни дружества, когато по тяхно време ги принудиха с дивидента си да пълнят бюджета".

Той припомни случая с дивидента, прибран от дъщерните дружества през 2012 г., който е 540 млн. лв., а през 2009 г. – 37,9 млн. "ГЕРБ трябва да отговори и на въпроса защо присъединиха безконтролно 1000 мегавата ВЕИ през 2012 г., може би под принуда на близки до тях инвеститори", допълни още Стойнев. 80% от ВЕИ-тата са въведени от тях и НЕК е задължена да ги купува на 3 пъти по-висока цена от тази, на която продава електроенергията на регулирания пазар. Това загробва НЕК с още 450 милиона лева", добави Драгомир Стойнев.

Водещи

Най-четени