Стойнев: Възможно е цената на тока да бъде намалена 28.11 | 08:58

Това ще се реши в началото на следващата година

От Елица Елефтерова

Напълно възможно е цената на тока да бъде намалена, след като бъде направен анализ в началото на следващата година. За увеличение обаче категорично не може да се говори. Това стана ясно от изказването на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в ефира на Нова телевизия.

Относно обвинението, че "Уестингхаус" ще поеме изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" без конкурс, Стойнев обясни, че законът е спазен. До решението ще се стигне, след като се вземе решение за това от Министерство на икономиката и енергетиката, на базата на това решение от Българския енергиен холдинг ще изготвят доклад, а след това Министерският съвет ще вземе решение дали да даде мандат за преговори между БЕХ и "Уестингхаус".

Стойнев посочи също, че не се следват нито руски, нито американски интереси при воденето на преговори и изборът на строител на седми блок. Единственото, което се следва, са интересите на страната ни, беше категоричен той.

По думите му технологията, използвана от "Уестингхаус", е безопасна, а пример за това е фактът, че в САЩ и Китай има вече такива реактори.

Цената на американския реактор ще бъде такава, каквато можем да си позволим. Ако цената ни удовлетворява и е в национален интерес, то ще работим с "Уестингхаус", ако това обаче не е така, няма да бъде парафиран договор с американците. Към момента цената на един такъв реактор е около 8 млрд. долара, стана ясно от думите на Стойнев.

Стойнев коментира и темата за диверсификацията на доставките на газ, като посочи, че независимо от "Южен поток" имаме договори за доставка на газ през южната ни съседка и с Шах Дениз.

Относно "Белене" министър Стойнев посочи, че има арбитраж и не може да коментира темата, тъй като всичко, което казва, може да се използва в съда.

Относно обвинението, че три реактора ще произвеждат свръх електроенергия и може да се наложи затварянето на фотоволтаични мощности, министърът на икономиката посочи, че през следващите години ще имаме нужда от нови мощности, тъй като икономиката ни се възстановява, а с това се увеличава и потреблението на енергия.

Министър Стойнев анонсира и че предстои да бъде изградено ново хранилище за ядрени отпадъци.

Водещи

Най-четени