Стойнев: Нямаме информация, че "Газпром" ще спре доставките 15.03 | 17:24

Кризата в Украйна стопира преговорите за намаление на цените на руския газ

От Петя Бързилска

До днес не сме получили информация от "Газпром" за техни намерения за спиране на доставките на природен газ. Това заяви днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Той заяви, че страната ни е предприела нужните действия за нагнетяване на допълнителни количества природен газ в газохранилището в Чирен. При необходимост България има готовност да внася 2.5 млрд.куб.м газ от Гърция, обясни още министърът.

България работи и за постигане на диверсификация, което означава сигурност на енергийните доставки, посочи Драгомир Стойнев.

Той допълни, че се правят всякакви опити за изчисления на евентуалните загуби при спиране на доставките от Русия. При такава ситуация загубите ще бъдат около 900 млн.лв. месечно, а за икономиката ни около 2 млрд.лв. на месец, посочи енергийният министър.

По думите на Стойнев кризата в Украйна обаче спира преговорите ни за намаляване на цената на руския природен газ за България. Стойнев посочи, че страната ни е имала големи очаквания от позитивен резултат от подобни преговори, но кризата налага промени в ситуацията, предаде dariknews.bg. "Ние сме страна от Европейския съюз и трябва да се съобразим с това. Надявам се да не се мисли само за богатите страни, когато ЕС води преговори”, коментира Стойнев.

За това как отразява ситуацията в Украйна върху туризма ни, министърът заяви, че показателите са добри, още повече че туризмът за България вече се е превърнал в индустрия и формира над 13,6 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

През миналата година България е била посетена от 700 хил. руски туристи и 200 000 украински. Ако ЕС наложи санкции във визовия режим, те ще се отразят негативно върху туризма у нас и е възможно да загубим 400 млн. евро, коментира обаче министърът.

Относно икономическото състояние на държавата като цяло Драгомир Стойнев посочи, че българската икономика е вече екпортно ориентирана, като износът бележи 7% увеличение и намалява значително дефицитът по търговското ни салдо.

"Износът на стоки от България към Украйна намалява и това е нормално", коментира още Стойнев. По думите му предприемачите са притеснени от обстановката там.

Въпреки че на този етап няма проблем, ситуацията в Украйна дава своето отражение върху стокообмена ни с Русия, каза още Стойнев и допълни, че Русия е втората държава след Германия, с която стокообменът ни е над 5 млрд.евро. Голям е и вносът на България от Русия на енергоресурси, подчерта

Водещи

Най-четени