Стойнев: Човешкият капитал е основен проблем пред икономиката ни 16.05 | 11:17

За да има устойчив икономически растеж, трябва да имаме свободна икономика със свободна конкуренция

От Георги Георгиев

Човешкият капитал е основен проблем, пред който се изправя българската икономика. Все повече български предприемачи се оплакват от липса на добре образовани кадри. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след участието си в четвъртата среща на Софийския форум по конкуренция. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е домакин на срещата.

За да има устойчив икономически растеж, трябва да имаме свободна икономика със свободна конкуренция и да се спазва българското законодателството, посочи още енергийният министър. По думите му България има добри закони, които обаче не се прилагат по начин, удовлетворяващ всички играчи на пазара, информира БТА.

Като пример той напомни факта, че допреди няколко години едни и същи фирми са печелели почти всички обществени поръчки и попита как може тогава у нас да има свободна икономика и конкуренция между фирмите.

Стойнев отбеляза, че основната цел на промените в Закона за обществените поръчки е да се даде възможност на малките и средните предприятия да бъдат конкурентни на големите.

Той напомни, че правителството започна да налага така наречената дуална система в образованието. Считам, че тези активни действия трябва да продължат и във висшето образование, допълни Стойнев.

Софийският форум по конкуренция обединява органите по конкуренция от балканския регион. На събитието присъстват представители на националните антитръстови регулатори на Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора, както и от Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД).

Четвъртата среща на Софийския форум по конкуренция е посветена на темата "Политиката на конкуренцията като двигател на икономическия растеж". Гости на форума бяха генералният секретар на ЮНКТАД Мукиша Китуи, вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министър Стойнев.

Водещи

Най-четени