Стойнев: "Южен поток" става реалност при това правителство 15.05 | 15:21

Енергетиката трябва да остане държавна, смята енергийният министър

От Георги Георгиев

Кризата в Украйна показва, че страната ни трябва да има сигурност на доставките на природен газ. Затова за нас проектът "Южен поток" е приоритетен и ще се реализира, докато сегашното правителство е на власт. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на среща с бизнеса по инициатива на Градския съвет на БСП, съобщава БТА.

Министърът съобщи също, че евентуално още от лятото трябва да започне строителството както на морската, така и за сухоземната част на проекта.

Българската енергетика трябва да остане държавна, тя е част от националната ни сигурност и не е за продан, но тя се нуждае от много инвестиции, каза още министър Стойнев.

Още от началото на мандата на правителството имаше огромен натиск върху разпродаването на българската енергетика, допълни той.

Стойнев информира, че е имал днес среща с представител на Европейската инвестиционна банка за начина на финансиране и евентуално желание на банката за участие в изграждането на интеконекторната връзка с Гърция.

Стойнев отбеляза, че за газовата връзка с Турция има подписан меморандум, предстои да се направи технико-икономически анализ, а от турска страна вече са започнали геоложки проучвания на трасето и вероятността този проект да се реализира съвсем скоро е голяма.

Водещи

Най-четени