Стокообменът ни с Китай се е увеличил с 90% за една година 23.07 | 15:30

Изпитват представителите ни по търговските въпроси в чужбина

От Ралица Стоянова

Стокообменът между България и Китай се е увеличил с 90% през първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Това заяви представителят по търговско-икономическите въпроси в Китай Нели Нанова.

Търговско-икономическият представител в Румъния Бронислав Денев също отчете рекорден стокооборот със страната в размер на 3 545 млрд. евро, както и ръст на румънските туристи у нас.

За резултатите от своята работа представителите на Службите по търговско икономически въпроси (СТИВ) информормираха по време на среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

До края на годината всеки от представителите ни ще получи от 3 до 5 запитвания от страна на администрацията с фирми с измислени имена и имейл адреси, поясни Добрев. Работата им ще бъде оценявана на база на това как всеки от тях е реагирал на запитванията. Министърътизрази увереност, че това ще подпомогне и подобри работата на всеки от нашите представители по търговско-икономическите въпроси.

Икономическият министър запозна участниците в срещата с промените в Закона за насърчаване на инвестициите и по-специално с перспективите за възстановяване на социалните осигуровки на работодателя. Обсъдена бе и възможността за провеждане на срещи между СТИВ и ръководството на МИЕТ два пъти годишно. 

Работата на СТИВ се оценява на база на три обективни критерия: ръст в износа, ръст в инвестициите и ръст на туристите от съответната държава в България.

60% от фирмите очакват от СТИВ съдействие при намирането на бизнес партньори, а на 30% от запитаните е необходима икономическа информация за страната, сочи анкета.

Водещи

Най-четени