Страните от Еврозоната посочиха условията на Гърция 20.06 | 07:40

Тогава поредният заем ще бъде отпуснат в средата на юли

От Елена Коцева

Финансовите министри от еврозоната посочиха условията за отделяне на поредния заем за Гърция от 12 милиарда евро в рамките на програмата за икономическа помощ.

Петият поред транш ще бъде предоставен на Гърция до средата на юли месец, решиха участниците на срещата тази нощ, ако парламентът на тази страна до края на юни месец одобри програмата по съкращаване на бюджетните разходи на 28 милиарда евро и планът за икономически реформи, приет по-рано от правителството.

Ние ще почакаме резултатите от гласуването, заяви министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който е председател на Eurogroup. Той даде да се разбере, че ако парламентът на Гърция подкрепи антикризисните мерки на правителството на Папандреу, то страната може да разчита и на втория етап на финансовата помощ, в рамките на която, както се очаква, ще бъдат отделени още 100 милиарда евро.

Според коментара на Юнкер финансовата криза в Гърция представлява опасност за икономиката на поне още пет страни от Европейския съюз.

Той определи предложението на Германия в разрешаването на кризата в Гърция да се включат и частни кредитори като "игра с огъня".

По-рано ЕС и МВФ вече отделиха да южната ни съседка 110 милиарда евро, но това се оказа недостатъчно за излизане от кризата.

За отпускането на поредния заем бе съобщено точно преди откриването на борсите в Азия. Както отбелязва АР макар и да е обявено решението на финансовите министри, осемчасовата среща е завършила, без да бъде подписан никакъв документ черно на бяло.

Държавният дълг на Гърция приближава сумата от 350 милиарда евро и страната се намира на границата на фалита от две години. По-рано международните рейтингови агенции Moody's и Standard & Poor's намалиха показателите за Гърция с негативна прогноза с от 2 до 3 степени. Standard & Poor's даде на Атина рейтинг"CCC" – най-ниския в света.

Само преди два дни премиерът Георгиос Папандреу направи промени в кабинета си и назначи нов финансов министър. Това обаче не означава, че политически ситуацията е спокойна, тъй като утре, вторник, в парламента ще се обсъжда вот на доверие към обновения кабинет.

Очаква се ситуацията в Гърция да стане един от ключовите въпроси и на срещата на страните от Европейския съюз, която ще се проведе ден след това.  

Водещи

Най-четени