Строителните мениджъри са по-оптимистични 28.05 | 11:55

Бизнес климатът у нас се подобрява, сочат данните на НСИ

От Симеон Досев

Мениджърите в строителството са подобрили оценките си за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца остават оптимистични, макар и по-резервирани в сравнение с април. Бизнес климатът в сектора се е подобрил с 2,2%, сочат последните данни на националната статистика.

Като цяло общият показател за бизнес климата у нас се увеличава с 4,3% през май спрямо предходния месец. Анкетата на НСИ отчита по-благоприятни оценки във всички наблюдавани отрасли – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Съставният показател за бизнес климата в промишлеността нараства с 4,3% в сравнение с парил. Анкетата отчита леко подобрение по отношение на настоящата производствена активност, като и очакванията на мениджърите от бранша за следващите три месеца са тя да се увеличи.

Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в отрасъла, следвана от недостатъчното търсене от страната. Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

С 2,5 пункта е покачването на бизнес климата в търговията на дребно. Това отново се дължи на положителните оценки на търговците относно настоящото състояние на сектора. Относно продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията им обаче са по-резервирани. И тук несигурната икономическа среда остава основен фактор, затрудняващ дейността на предприятията. Относно продажните цени в отрасъла очакванията на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

В сектора на услугите е отчетен най-висок ръст на бизнес климата – 8,2%. Той се дължи на положителните оценки на мениджърите от бранша, които обаче остават по-резервирани относно настоящото търсене на услуги. Въпреки това се подобряват очакванията им за следващите три месеца.

Най-сериозният фактор, ограничаващ развитието на дейността в сектора, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като последната анкета отчита намаление на негативното влияние на последните два фактора.

По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Водещи

Най-четени