Супермаркетите ни - под прицела на Европейската комисия 06.05 | 13:28

Причината за проверките, осъществявани от нея, са нелоялните търговски практики

От Елена Кирилова

Европейската комисия е започнала да събира доказателства срещу супермаркетите и големите магазини за нехранителни стоки във връзка с некоректно поведение от тяхна страна.

Информацията е изпратена от европейския комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, която е изпратена до евродепутата Ивайло Калфин, съобщават от пресофиса на последния.

По-рано, пред март тази година, Калфин сигнализира ЕК, заявявайки, че е необходимо да се предприемат мерки. Това се случи след, като с него се свързаха от професионалното сдружение на работодателите Съюз "Произведено в България”.

По думите на представителите на сдружението супермаркетите в България поставят неизгодни условия, както на производителите, така и доставчиците.

По-малко от 20 на сто от стоките, които се продават в големите вериги у нас, са български, показа проучване на "Произведено в България”, което излезе по-рано тази година. Причината за подобен род дисбаланс са нелоялните търговски практики и търговските отстъпки, които се предлагат на вносителите на хранителни продукти.

Те възлизат на 5 до 15%, докато за българските са много по-големи - между 20 и 60 на сто. Това лишава малките производители и доставчици от повече от половината от тяхната печалба.

Във връзка с това Европейската комисия вече събира доказателства по случая и обмисля възможните решения на проблема.

По-обстойно се изследват последиците от въпросните практики върху по-малките пазарни участници.

Водещи

Най-четени