Таксата за зелените централи няма да увеличи цената на тока 02.12 | 08:44

Янаки Стоилов не изключи възможността "Кремиковци" да заработи отново

От Христина Рафаилова

Налагането на такса на ВЕИ-тата от 20% няма да доведе до поскъпване на тока за потребителите. Това увери депутатът от БСП Янаки Стоилов в ефира на БНТ. Той коментира анонсираното през уикенда от левицата въвеждане на подобно плащане за вятърните и соларните централи. 

Народният представител уточни, че това колко точно плащаме се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и таксата няма влияние върху цената.

Не е ясно дали точният размер на таксата ще бъде 20%, като решението за нея трябва да бъде взето от ресорната комисия в парламента, стана ясно от думите му. 

Социалистът заяви, че въвеждането ѝ е справедливо за гражданите, тъй като през последните години има бум на ВЕИ-тата, за което плащат всички българи. Произведените количества, които се плащат на преференциални цени, достигат до количествата, изработени от един ядрен реактор. Депутатът не изключи варианта да се обмислят подобни плащания и за вътрешно заводските централи и ТЕЦ-те. Важно е да се знае и докаже, че налагането на таксата е провокирано от принципни идеи, коментира той.  

Народният представител заяви, че партията му подкрепя и двата енергийни проекта, за които има заявка през последните седмици - нов блок на "Козлодуй" и рестарт на АЕЦ "Белене". Според него важният въпрос бил да се създаде Програма за икономическо развитие до 2020 г., за да стане ясно какво ще бъде потреблението през следващите години. Само така ще могат да бъдат оправдани двата проекта, каза той. 

На правителството ще бъде възложено разработването на подобен документ. Страната ни има нужда и от програма за реиндустриализация, смята Стоилов.

Той не изключи възможността да се възроди в бъдеще "Кремиковци". Депутатът информира, че са направени първите стъпки за погасяване на задълженията на завод "Химко". След като бъде направен анализ, ще стане ясно дали държавата ще инвестира сама в предприятието, или ще търси и частен инвеститор. 

Стоилов коментира и предстоящото второ четене на бюджет 2014 г. Сред мерките, заложени в него, е борбата с безработицата. Младите, които не са заети на пазара на труда, ще получават ваучери за социални услуги. Той подчерта, че през последните 3 месеца хората, намерили си работа, са се увеличили с 68 000. Народният представител каза, че целта на управляващите е да се уверят гражданите, че предприеманите мерки и реформи имат дълготраен ефект. "Трябва да дадем перспектива на българско общество", коментира социалистът. 

Най-четени