Тампонната маркировка на яйцата е незаконна, считат производители 07.06 | 09:13

Необходимо е изготвяне на регистър на некоректните търговци

От Ивайло Ачев

Осъществяваният към момента от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) контрол е по-скоро формален и се базира единствено "на документи”. Освен това тампонната маркировка на яйцата е незаконна, смятат от Браншовия съюз на производителите на яйца.

Повече от 60% от търговията с яйца в страната се осъществява в малки магазини и складове, а голяма част и директно на улицата, без документи и задължителна маркировка на продукцията. Именно на това трябва да бъде обърнато специално внимание, за да се ликвидира беззаконието и да се ограничи опасността за потребителите.

На работна среща в Министерството на земеделието и храните, проведена вчера (06.06.11), представители на Браншовия съюз на производителите на яйца към АЗПБ и министър Мирослав Найденов обсъдиха конкретни предложения за справяне с проблемите и стимулиране на дейността на яйценосното направление в българското птицевъдство. На срещата присъстваха и изпълнителния директор на БАБХ д-р Йордан Войнов, както и представител на Дирекция "Животновъдство” в МЗХ.

Представителите на бранша отново обърнаха внимание и на сигналите за осъществяването на нерегламентиран внос от други европейски страни на яйца за преработка, които недобросъвестни търговци предлагат за прясна консумация в България.

В борбата с нерегламентираната търговия, пакетаж и маркировка на яйца е необходимо изработването на механизъм за сработване между двете институции МЗХ и БАБХ, за засилен съвместен контрол при окачествяването, маркирането, разпространението, търговията и най-вече безопасността на яйцата.

Според бранша от съществено значение е да се изготви и да се поддържа регистър на некоректните търговци, да се изгради информационна система за следене на цените и търгуваните количества и да се използва добрия опит от практиката на контролните механизми в други европейски страни.

Йордан Войнов пое ангажимент да провери подадените от браншовия съюз сигнали и да се засили контрола в складовете и цеховете за пакетиране и маркировка на яйца. За по-голяма ефективност е нужно компетентните експерти в МЗХ да бъдат оборудвани с необходимата апаратура за проследяване измененията при яйцата, както и експерт, който да координира работата по контрола между двете ресорни институции и Министерството на финансите с цел спазване и на финансовата дисциплина при търговията и вноса.

По време на срещата министър Мирослав Найденов пое ангажимента, че в МЗХ ще се работи за вътрешно преструктуриране на Дирекция "Животновъдство” и обособяване на отдел "Птицевъдство” в рамките на дирекцията.

Повече информация можете да намерите тук.

Водещи

Най-четени