Всички яйца на пазара са с добро качество 20.05 | 15:14

За това увериха от БАБХ във връзка с информацията, че се продават некачествени яйца

От Миглена Иванова

От 128 проби от яйца нито една не е дала отклонение от нормите. Контролът върху производството и реализацията на всички храни, включително и яйцата, пък е ефективен, което си личи от броя извършени проверки и количеството възбранени и унищожени храни.

Така от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отговориха на Асоциацията на земеделските производители в България и браншовия съюз на производителите на яйца, според които агенцията няма капацитета и оборудването да следи за качеството на яйцата.

От БАБХ припомнят, че в периода 1 април – 6 май 2011 г. са проверени близо 11 хиляди обекти в страната, като са възбранени 110 680 броя яйца заради липсваща или некоректна маркировка. Проверките обаче не са установили яйца с изтекъл срок на годност, предлагани като пресни.

Конкретно по сигнали за яйца с изтичащ срок на годност инспектори на агенцията са извършвали проверки в края на март, припомнят от контрола по храните. Проверявани са търговски обекти, складове и пакетиращи центрове за яйца в цялата страна за продукция с изтекъл срок на годност с произход Полша. Некачествени яйца не са открити.

Не са установени и несъответствия при проверките в пакетиращите центрове и складове за съхранение за яйца, допълват от агенцията.

Според БАБХ, яйцата с произход държави – членки на Европейския съюз пристигат в България с цялата необходима информация и документация, заложена в европейското и българското законодателство.

iNews.bg припомня, че вчера (19 май) производители на яйца алармираха, че на българския пазар се предлагат некачествени яйца, предназначени за преработка (клас "Б") като клас "А" - т. е. - пресни. Според тях, две трети от пазара на яйца в страната е съсредоточен в малки търговски обекти, голяма част от които укриват ДДС и предлагат стока със съмнително качество.

Производителите призоваха властите да работят за въвеждането на стандарти за качество на яйцата, както и да осигурят необходимия бюджет за работа на инспекторите, контролиращи качеството на продукцията.

Най-четени