Теглим бързи кредити с все по-кратък срок 19.05 | 14:51

Седем от всеки десет изтеглени кредити трябва да се върнат в рамките на дванадесет месеца

От Георги Георгиев

Потребителите в България все повече теглят бързи кредити с по-кратък срок, показва статистиката на БНБ. За трите месеца от началото на годината до края на март фирмите, специализирани в раздаване на бързи кредити, са отпуснали с над 21% повече заеми със срок от 1 до 5 години в сравнение с тези, раздадени през първите три месеца на миналата година.

В резултат на това относителният дял на тези кредити в общия размер на бързите заеми се увеличава от 25.2% в края на март 2013 БНБ: Близо една трета от заемите ни са бързиВ същото време лесните заеми със срок на погасяване над 5 г. намаляват за същия период с над 22% до 461,7 млн. лв към края на март 2014 г.

Най-много, разбира се, са бързите заеми със срок до 1 г. Седем от всеки десет изтеглени кредити трябва да се върнат в рамките на дванадесет месеца, сочат данните, цитирани от "Монитор".

Като цяло отпуснатите от фирмите за бързи заеми пари намаляват в сравнение с първите три месеца на 2013 г. Ако в края на март миналата година са били отпуснати 1,972 млрд. лв., то към 31 март тази година тяхната сума възлиза на 1,959 млрд. лв. Намалението е с 0,6% на годишна база и с 1,1% спрямо края на миналата година.

От БНБ отбелязват, че влияние в случая имат нетните продажби на кредити от фирмите за бързи заеми (към колекторски компании). За последните дванайсет месеца, считано от миналия март, са продадени кредити в размер на 185 млн. лв.

Необслужваните лесни заеми отбелязват лек спад, но въпреки това процентът им се запазва съществен – 29,9 на сто. Като абсолютна сума към 31 март те възлизат на 586,7 млн. лв. при 591,1 млн. лв. към края на март миналата година. Основните получатели на лесни пари естествено са домакинствата

На тях се падат 1,44 млрд. лв. или 74,2% от всички такива кредити, отпуснати на български физически и юридически лица. От общата сума малко над 1 млрд. лв. са потребителски заеми, като интересното в случая е, че в рамките на една година те са нараснали с една пета. В резултат потребителските бързи кредити сега са 75%, а преди година са били 65% от всички лесни заеми за домакинствата.

Съответно жилищните заеми от този тип намаляват с близо 23 на сто на годишна база до 287 млн. лв. и с 14,5% в сравнение с края на миналата година. Относителният им дял пада от 27,3% на под 20%.

Фирмите, прибегнали до този начин на финансиране са получили 450 млн. лв., като сумата е с 16,7% по-малко в сравнение с първото тримесечие на 2013 г.

Интересно е как промените в закона за потребителския кредит ще се отразят на бързите заеми. С тях годишният процент на разходите (лихва плюс такси) се ограничи до петкратния размер на законната лихва (основният лихвен процент плюс 10%). Към днешна дата това значи таван от малко над 50% и ще засегне практиката на част от фирмите на пазара. Промените влизат в сила от 22 юли. Наред с това влияние върху пазара ще окаже и вдигането на изискването на БНБ за минималния капитал на фирмите за бързи кредити – от 250 хил. на 1 млн. лв.

Водещи

Най-четени