Теглим пари от банкомат между 2 и 5 пъти месечно 05.03 | 13:30

41% от българите имат поне една дебитна карта, но не знаят много за нея

От Ралица Стоянова

Въпреки че дебитната карта е най-масово използваният банков продукт, потребителите не
знаят основни параметри по нея като лихви, такси и други.

Това сочи проучване, проведено сред 1070 души. Резултатите от него бяха представени на пресконференция от Деян Василев, изпълнителен директор на "Моите пари", пише Insmarket.bg

41% от хората използват една дебитна карта, а 33% - две. 92% от потребителите имат дебитна карта от повече от 5 години. Към края на 2012 година у нас има 6,150 млн. активно ползвани дебитни карти.

Основната причина за ползването на карта е преводът на работна заплата и липсата на необходимост да се носят пари в брой.

38% от теглещите суми на банкомат имат регистрация за SMS уведомления за всяка трансакция. Хората, които не се възползват от тази услуга, обикновено теглят суми в рамките на 50 до 100 лева.

Повечето от анкетираните предпочитат да теглят суми между 300 – 400 лв. или 100 – 200 лв. в рамките на 2 до 5 трансакции месечно.

Таксите за теглене на пари в брой от банкомат на банка, издател на картата или друг, също не са известни на потребителите. Близо половината от отговорилите нямат представа какви такси дължат.

30% от анкетираните посочват, че не заплащат такса при теглене от банкомат на банката издател на картата, а 35% посочват такса над 0,80 лв. при тегления от "чужд” банкомат.

Въпреки че в повечето случаи пазаруването с плащане на ПОС терминал с дебитната карта е с ниски такси или без такива, потребителите предимно теглят пари от банкомат, при това на банката, издател на картата.

32% от включилите се в проучването нямат представа, че сметките им се олихвява, а 45% не знаят с каква лихва.

27% от хората не знаят дали дължат такса за поддръжка за сметката си.

Само 2,71% от анкетираните притежават т. нар. "Виртуални карти" за пазаруване в интернет, а 2,33% ползват карти за безконтактни плащания.

Възможността за застраховка по картата и пакетните предложения на банките все още не са достатъчно популярни.

Най-четени