Терминалите за втечнен газ – новата енергийна сигурност 04.10 | 19:41

Това, че се намираме на кръстопът, не ни гарантира задължително участие в енергийните проекти

От Елица Елефтерова

Страната ни трябва да има активна политика, когато се планират международни проекти за газови доставки. Тази позиция изразиха енергийни експерти от Центъра за балкански и черноморски изследвания на кръгла маса на тема "Кризата в Сирия и отражението ѝ върху енергийната сигурност в Югоизточна Европа".

Това, че България се намира на кръстопът, не ни дава сигурност, че всички проекти за доставка на газ от Близкия изток към Европейския съюз ще минат през нашата територия, Има проекти, които заобикалят страната ни – като газопровода ТАNАP, например, коментира Илиян Василев – председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Ето защо страната ни трябва да има активна политика, и то като член на ЕС, защото така има повече тежест, заяви експертът. Сирия не е голям играч на световния газов пазар, но пък се намира на изключително невралгична точка и предопределя бъдещото развитие на газовия пазар, коментира Васко Начев – геоинженер и експерт в областта на нефта и газа.

Според него заради голямата несигурност и редицата конфликти в страните от Близкия изток в следващите години особено популярно ще стане изграждането на терминали за втечнен газ. Предимството на терминалите е, че дават възможност за мобилност, за разлика от доставката с газопроводи.

По тази причина страната ни трябва през следващите години да се насочи към връзка с някои от терминалите за втечнен газ в Турция, за да може да има достъп и до газовите находища в Близкия изток, смята Начев.

Има открити огромни залежи от газ в Левантийския басейн на израелска територия и в следващите 10 години е възможно Израел да влезе като сериозен играч в продукцията на газ. Това прогнозира Алекс Алексиев – енергиен експерт и специалист по въпросите на Близкия изток.

Много е възможно Израел да насочи доставките си към ЕС през Гърция и ще бъде добре да имаме изграден терминал с южната ни съседка, за да не се окажем встрани от този нов газов коридор, допълни експертът.

 

Водещи

Най-четени