Токът може да поевтинее от средата на следващата година 09.10 | 15:27

НЕК предоговаря споразуменията за изкупуване на ток от "Марица-изток" 1 и 3

От Ралица Стоянова

Цената на тока може на намалее от средата на следващата година. До седмици Националната електрическа компания (НЕК) започва преговори с централите "Марица изток" 1 и 3 за предоговаряне на дългосрочните споразумения за изкупуване на електроенергия. Това обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БНР.

Когато има дългосрочните договори, които могат да противоречат на директиви в ЕС или пък на практика, има възможности за преговори за предоговаряне, обясни той. Ние не сме единствената страна, която е попаднала в такова положение. Това се е случвало и в Полша, и в Унгария, обясни Семерджиев.

Там, където е имало и най-малката възможност за корекция, досега сме я използвали, категоричен беше той. 

"С тях ще се видим в съда", заяви Семерджиев по повод протестите на производителите на зелена енергия. Той обяви, че в регулатора са постъпили информации, според които някои от инвеститорите в фотоволтаици използват некачествени панели.

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон Ангел Семерджиев увери, че няма притеснения за готовността на енергийните дружества за зимата.

На 1 юли токът поскъпна с 13%. Цената на електроенергията няма да се променя до юли 2013 година, увери Семерджиев в края на септември.

Най-четени