Тръгна приватизацията на "БДЖ - Товарни превози" 12.06 | 18:55

100% от капитала на дружеството ще бъде продаден чрез публичен конкурс

От iNews.bg

Официално беше даден стартът на приватизацията на "БДЖ - Товарни превози", стана ясно от съобщение на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). 

Чрез публичен конкурс ще бъдат продадени 2,3 млн. дяла, представляващи 100% от капитала на компанията, която е дъщерно дружество на БДЖ. Компанията ще трябва да бъде продадена на един етап.

До участие в конкурса няма да се допускат консорциуми, офшорни дружества, както и лица, които имат непогасени, изискуеми публични задължения към българската държава, лица, които са в ликвидация, лица обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност, както и лица осъдени за банкрут.

Евентуалният стратегически инвеститор ще трябва да отговаря на няколко изисквания. Сред тях са - приходи в размер на минимум 400 млн. евро. (за последните 3 финансови години, за които има изготвени одитирани годишни финансови отчети), както и да запази сегашната дейност на "Товарни превози" за следващите 10 г.

Новият собственик на дъщерното дружество на БДЖ трябва още да притежава лиценз за извършване на железопътни услуги и/или друг еквивалентен документ, съгласно законодателството на съответната държава и сертификат за безопасност и/или друг еквивалентен документ, съгласно законодателството на съответната държава.

Финансовите инвеститори, които ще подадат документи, ще трябва да управляват финансови активи и/или да притежава дялови участия в други дружества на обща стойност не по-малко от 1 млрд. евро.

Тази сума ще важи както за всяка от последните три финансови години, за която има изготвен одитиран годишен финансов отчет, така и към датата на подаване на документите за доказване на съответствие с предварителните квалификационни изисквания.

Според друго условие финансовите инвеститори трябва да имат собствен капитал не по-малко от 20 млн. евро за последната финансова година.

Критериите, по които ще се оценяват офертите, са:

- размер на предлаганата от участниците покупната цена – 70 точки;

- размер на предложените от участниците инвестиции – 30 точки.

Срокът за подаване на обвързващи оферти е 15 часа на 135-ия ден от датата на обнародване на решението в Държавен вестник, а депозитът за участие е в размер на 20 млн. евро. 

Водещи

Най-четени