Туризмът със стратегия до 2030 г. 13.12 | 16:05

Отделеният бюджет за догодина е в размер на 21,4 млн. лв.

От Десислава Маданска

Туризмът ще се сдобие с дългосрочна стратегия за развитие до 2030 г. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева във времето за парламентарен контрол. По думите ѝ се очаква документът да бъде приет в началото на следващата година.

За туризъм в бюджета за догодина са предвидени общо 21,4 млн. лв. От тях 14 млн. лв. са предназначени само за реклама.

Вицепремиерът съобщи, че се търси трети участник в проекта за изграждане на скоростен път от Свиленград до Русе, за да може да се подпише споразумение и с Катар.

Бобева обясни, че текстът на споразумението за изграждането на трасето бил финализиран, но емирството държи да има трети партньор, който е с опит и финансови възможности да участва в изграждането. Преди време стана ясно, че Турция се отказа от участие в проекта.

Тя посочи, че през следващата година правителството започва конкретни преговори с "Катар холдинг". Предложението е съвместно с Българската банка за развитие да се създаде инвестиционен фонд, който да подпомага малките и средни предприятия, предимно износители. Такива фондове катарският холдинг е създал в Италия, Гърция и Франция.

Бобева коментира още, че е необходим нов алгоритъм, който да доведе до засилване компетенциите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

"Предприехме съществена стъпка – промяна в ръководството на агенцията с надеждата, че новото ръководство ще успее да осъществи реформи за доброто на тази агенция. Въпросът за финансиране на БАБХ е част от политиката на правителството. Не знам защо считате, че друг статут на агенцията би решил проблемите ѝ", посочи Бобева.

По думите ѝ в момента в агенцията работят 2263 души, което означава, че не са предприети големи съкращения. Тя отбеляза, че има доста неблагоприятни тенденции в работата на агенцията. Една от причините била, че дейностите не са в достатъчно добра степен организирани вътре във ведомството. Бобева подчерта, че това дали Българската агенция по безопасност на храните да бъде държавна, или изпълнителна агенция е въпрос на политика на правителството. 

Водещи

Най-четени