Турция вдига рестрикциите спрямо превозвачите ни 16.05 | 16:58

За проблемите е сезирана Европейската комисия

От Ралица Стоянова

От турска страна са дадени указания за вдигане на всякакви рестрикции спрямо българските превозвачи, съобщиха от правителствената информационна служба. 

С оглед блокадата на ГКПП Капитан Андреево и по указания на премиера Марин Райков посланикът на България в Анкара Красимир Тулечки направи категорична интервенция пред съответните институции в Турция.

Вследствие на това от турска страна са дадени указания за вдигане на всякакви рестрикции по отношение на българските превозвачи на територията на Турция. Информацията е потвърдил консулът на България в Одрин.

"Докато нямаме писмено уверение от Анкара, че ще бъдат вдигнати всички рестрикции към българските превозвачи, няма да вдигнем блокадата." Това заяви зам.-председателят Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Илиян Филипов, цитиран от агенция "Фокус". 

Междувременно от транспортното министерство съобщиха, че за проблемите на българските превозвачи е сезирана Европейската комисия.

Изпратено е и официално писмо до Международния транспортен форум относно тълкуване на правилата на ЕКМТ-СЕМТ. От секретариата на ЕКМТ официално потвърдиха, че българските превозвачи, които спазват правилата, не може да бъдат определяни като нарушители на разпоредбите им.

Ситуацията е обсъдена и с представители на Сърбия, която също е имала подобни проблеми с Турция.

Поискана е спешна среща на ниво министри на транспорта между България и Турция. Посланикът на България в Анкара Красимир Тулечки е предприел всички необходими действия за организирането ѝ и се очаква отговор от турската страна.

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев е изпратил на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Лесово представители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация”, които да следят ситуацията на място.

Най-четени