Търгуването по интернет се увеличава, традиционното намалява 09.01 | 11:50

Търговията на дребно е паднала с 5% за година

От Ралица Стоянова

През ноември миналата година търговията на дребно намалява с 0,5% спрямо предходния месец, сочат данните на НСИ.

През ноември 2012 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 5,2% под равнището на същия месец от предходната година.

Оборотът през ноември 2012 г. спрямо предходния месец нараства в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5,7%, и в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1%.

Същевременно по-съществено намаление е регистрирано в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2,4%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 1,1%, и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0,9%.

През ноември 2012 г. спрямо същия месец на 2011 г. оборотът нараства единствено в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 22,5%. Спад е регистриран в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 12,5%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - със 7,9%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - със 7,6%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 4,5%, и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - по 4,2%.     

Водещи

Най-четени