Търсим от Европа 4 млрд. евро за транспорт, дава ни 1,9 млрд. 26.09 | 20:31

Почваме усвояването от догодина

От Мария Стоянова

Още в началото на следващата година България вероятно ще може да започне да усвоява европейските пари по оперативна програма "Транспорт”. Бюджетът по програмата до 2020 г. ще бъде в размер на 1,9 млрд. евро, заедно с националното съфинансиране. Проектите, които са приоритетни за изпълнение през новия програмен период, обаче възлизат на 4 млрд. евро. Това заяви служебният транспортен министър Николина Ангелкова след среща с еврокомисари в Брюксел.

"Нуждата от приоритизиране е очевидна, предвид ограничения финансов ресурс", заяви Ангелкова. Тя очерта основните приоритетни проекти в пътната и жп структура, съобразени с балансирано развитие на Южна и Северна България.

В жп сектора ще се работи приоритетно за завършването на направленията сръбска – турска/гръцка граници и Пловдив – Бургас. Заради нуждата от подвижен състав съвместно с инициативата Джаспърс ще бъде разработена дългосрочна стратегия за развитие на БДЖ.

"Предложили сме цялата АМ "Хемус" да бъде включена в обхвата на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", но частта от Велико Търново до Белокопитово да се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка", каза още Ангелкова и посочи, че вече има принципно съгласие от страна на банката.

При пътните проекти основен приоритет остава лот 3 на АМ "Струма". Другият приоритет в пътния сектор е изграждането на тунела под връх Шипка. Работи се и по направлението Видин – София и АМ "Калотина – София".

"Предвид ограничения финансов ресурс, трябва да се търсят други източници на финансиране, като една от възможностите е заем от ЕИБ, но най-важното е тези инфраструктурни проекти да бъдат реализирани", обясни министър Ангелкова.

Междувременно министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева обясни, че се замразяват спешни ремонти на големи пътища и съоръжения у нас. Заради липса на пари за следващата пролет се отлага рехабилитацията на участъците в най-лошо състояние от "Тракия”, довършването на магистрала "Хемус” край Белокопитово и магистрала "Марица” преди турската граница. Под въпрос е и подготовката на пътищата за зимата, както и довършването на ремонта на трите виадукта – на "Тракия” и "Хемус”.