Търсят още средства за животновъдите 07.05 | 10:00

Необходимите 4 млн. лв. могат да бъдат изплатени през юни

От Симеон Досев

Допълнителни 4 млн. лева ще търси Министерството на земеделието и храните по програма "Де Минимис". Целта е да бъдат изплатени на животновъдите 15 млн. лева допълнителна помощ, заяви пред БНР министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Към момента ведомството може да отдели 11 млн. лева.

"Част от средствата са налице, има ги във фонда, но средствата там не са предназначени единствено и само за животновъдите. Ако има актуализация на бюджета и ако останат неусвоени средства във фонда, още в началото на юни сме готови да доплатим тези 4 милиона”, коментира министърът.

Греков обясни още, че има два вида подпомагане за животновъдите. Първият вид са така наречените схеми за национални доплащания, които използват финансовия ресурс от ЕС. Вторият тип е държавната помощ – програма "Де Минимис", която използва финансов ресурс от МЗХ.

Министърът уточни, че именно за животновъдите са отделени най-много време и средства през последната година. Причина за това е, че през последните 25 години не се е правело нищо за този сектор. През тази година родните животновъди ще получт 115 млн. лева. По думите на Греков досега средства в такива размери никога не са били отпускани.

Водещи

Най-четени