Тютюнопроизводители излизат на протест срещу мерките на ЕС 11.07 | 08:33

Действията им не са провокирани от политически, а от чисто икономически причини

От Елица Елефтерова

Тютюнопроизводители възнамеряват да блокират гранични пунктове у нас в знак на протест срещу липсата на равнопоставеност с европейските им колеги. Родните производители недоволстват, че не получават директно европейско финансиране.

В момента производителите на тютюн у нас получават субсидии от държавния бюджет, докато в други държави парите им за 7 години са гарантирани директно от европейския бюджет, съобщава БНТ.

Най-масовата проява предстои да се проведе на Дунав мост при Русе. За да успокои хората, там се очаква да пристигне и министърът на земеделието. Другите демонстрации са планирани на пунктовете в Илинден и Свиленград.

Целта на протестите е тютюнопроизводителите да бъдат чути от европейските институции и да не бъдат втора ръка европейски граждани.

Протестът не е политически, а икономически. Не се изключват обаче и по-крайни демонстрации като граждански действия и гладни стачки, ако искането им не бъде разгледано.

Очаква се към тях да се присъединят и производителите на зеленчуци, които са в критично състояние заради свръхниските изкупни цени и дъмпинговия внос.



Водещи

Най-четени