Тютюнът тази година - по-малко, но по-скъп 26.09 | 17:08

Реколката е наполовина на миналогодишната, но се очакват до 20% по-високи цени

От Ралица Стоянова

Реколтата от тютюн тази година ще е с около 50% по-малко в сравнение с миналата. Това каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите "НАТ-2010" Цветан Филев, цитиран от Агенция "Фокус".

"Сушата през това лято се отрази пагубно на тютюнопроизводството в България. За сметка на това, качеството е на уникално ниво и това го признават и търговските фирми, с които направихме срещи", обясни Филев.

Все още никой от тютюнопроизводителите не се ангажира да говори за цени, а се говори само в проценти. От 10% до 20% ще се покачи цената на четирите сортови групи тютюн – "Вирджиния", "Бърлей", "Басма" и "Каба Кулак”, обясни производителят.

Вчера еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали увери, че ЕК няма да забрани производството на ориенталски тютюни в България.

В момента в ЕК тече дискусия за промяната на директивата за тютюните, с която се предлагат доста радикални мерки с идеята да се намали тютюнопушенето. Една от промените е забраната на производството и слагането в цигарите на т.нар. добавки ароматизатори и ориенталския тютюн.

Водещи

Най-четени