Удължават сроковете за усвояване на парите от ЕИБ за "Дунав мост 2" 02.11 | 14:40

Забавянето се дължи на сложността на проекта

От Деляна Петкова

По време на редовното си седмично заседание министрите одобриха промените на двата финансови договора с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), отпуснати за строежа на "Дунаво мост" 2, става ясно от съобщението на сайта на Министерския съвет.

 

Промените се отнасят за удължаване на срока за усвояването на парите от договорите до 31 декември 2012 година.

 

Новото съоръжение, което ще свърже Видин и Калафат, се строи с пари по програма ИСПА. ЕИБ ни отпусна 70 млн. евро, като тези средства отиват за съфинансиране на проектните и строителните дейности на новия мост. На този етап са усвоени по-голяма част от средствата по заема - не сме изтеглили заеми в размер на 29,5 млн. евро.

 

Забавянето на усвояването на средствата се дължи на сложността на проекта и финансирането му от няколко институции с различни изисквания. Това удължи подготвителната фаза на проекта след срока, планиран при сключването на финансовите договори с ЕИБ, обясняват от правителствената служба.

 

Предлаганите изменения ще осигурят усвояването на средствата за финансиране на съществена част от проектно-строителните работи и надзора по Дунав мост 2.

Водещи

Най-четени