Украинци окупират българските плажове, но само с цел туризъм 23.05 | 21:15

Министерството на икономиката съобщава за 16% ръст в записванията за почивки в страната

От Мина Стойчева

Положението в Украйна доведе до положителни резултати за туристическия сектор у нас. Това лято броят на летуващите по родното Черноморие украинци ще нарасне, съобщи БТА. Според данните, тази година има 16-процентно увеличение на записвания за почивки от страната. "Очаквам не толкова висок, но ръст и от руския пазар", каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев след днешното заседание на Националния съвет по туризъм.

По неговите думи ръстът на сектора у нас е два пъти и половина над средния за страните членки на Европейския съюз. В същото време той бележи най-голям ръст и развитие от всички сектори у нас. Според данните на Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ), увеличение се наблюдава и на посетителите по зимните ни курорти през последния ски сезон. Изчисленията показват нарастване с 4 на сто в сравнение с предишния.

Заместник-министър Ботев подчерта, че тече подготовката на Стратегията за устойчиво развитие в областта на туризма за новия програмен период 2014 – 2020 година. Според целите, поставени в нея, до 2020 година у нас броят на туристите трябва да достигне 9 млн. души за година. Заедно с това, приходите от сектора трябва да имат дял от БВП в размер на 18%.

Припомняме, че идната седмица на визита у нас ще бъде Талеб Рифай, който е генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН. На заседанието на Националния съвет по туризъм днес е било обсъдено неговото посещение.  

Водещи

Най-четени