Унгария няма да подкрепи Пакта за еврото 23.03 | 08:52

Страната не е сред желаещите за военни удари в Либия, коментира премиерът Орбан

От iNews.bg

Унгария няма да подкрепи Пакта за еврото, нито ще участва в ударите срещу Либия. Тази позиция изрази унгарският министър председател Виктор Орбан само ден преди Европейския съвет.

На срещата на лидерите на ЕС трябва да бъде уточнен механизмът за взаимопомощ в еврозоната, който е част от Пакта. Очакванията са, че средствата в този фонд ще бъдат около 700 млрд. евро.

По Европейския механизъм за стабилност (ESM) работиха финансовите министри на ЕС и на еврозоната. Целта е той да замести сегашните временни мерки, които са в подкрепа на закъсалите държави от валутния съюз.

Орбан съобщи на пресконференция, че Унгария ще остане извън Пакта за еврото, тъй като иска да запази своята данъчна независимост. Унгарският премиер е уведомил националния парламент за позицията, която ще заеме по време на пролетния Европейски съвет, съобщават от сайта на унгарското председателство на ЕС.

Виктор Орбан допълни още, че нито една парламентарно представена партия в Унгария не е изразила противно на представеното от него становище. Той коментира още, че присъединяването към Пакта за еврото ще коства модернизацията на унгарската икономика.

Що се отнася до Либия унгарският премиер обясни, че вече е създадена "коалиция на желаещите държави", които искат да участват във военните действия в страната. "Ние не сме сред желаещите", допълни Орбан.

Водещи

Най-четени