България принципно подкрепя Пакта за еврото 24.03 | 12:32

Страната ни обаче ще отстоява конкурентната си данъчна политика

От Кремена Бедерева

България ще подкрепи Пакта за еврото, но отстоява конкурентната си данъчна политика. Това е позицията на българското правителство, обявена от премиера Бойко Борисов.

На заседанието се очаква да бъде прието окончателното решение за ограничено изменение на Договора за функционирането на ЕС (Договора от Лисабон) във връзка със създаването на бъдещия Европейски механизъм за стабилност (ESM) и да се постигне политическо съгласие по Пакта за еврото.

Пактът, по който лидерите на Еврозоната постигнаха рамково съгласие в началото на месеца, има за цел да увеличи конкурентоспособността и съгласуваните действия на икономиките на страните от Еврозоната и предвижда политики за реформи и ограничаване на държавния дълг. Към него могат да се присъединят и страни-членки на ЕС, които все още не са част от еврозоната. 

"Нашата подкрепа е принципна, като на държава, чието присъединяване към еврото предстои през следващите години”, заяви премиерът Борисов в изявление пред Народното събрание. "Част от нещата, които пактът предвижда, вече сме постигнали, а по други имаме сходни виждания. България е сред страните с най-малък дълг в ЕС, а и въпреки кризата успяхме да не товарим бизнеса и хората и сега сме с най-ниските данъци в целия съюз”, каза още министър-председателят.

"Въпреки това времето, когато България казваше "да” на всичко в Брюксел,  отмина. Ние ще отстояваме своите национални интереси по време на разговорите”, подчерта Борисов.  Това означава, че страната ни ще държи на нещата, които сега й дават конкурентни предимства – да запази ниските си данъци и да не влизаме в ангажименти, които биха ни обезличили.”, допълни премиерът.  

Позицията на България за заседанието на Европейския съвет беше приета от правителството на неприсъствено заседание, с решение, взето на подпис, съобщават от провителствената информационна служба. 

Водещи

Най-четени