Финализирана е продажбата на "Булгартабак" 03.09 | 11:19

Остава да бъде платена предложената цена от близо 100 млн. евро

От Олга Андреева

Сделката по продажбата на цигарения холдинг "Булгартабак" е сключена. С 6 гласа "за" и един - "против" членовете на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол одобриха продажбата на "Булгартабак" на австрийското дружество "БТ Инвест", зад което основно стои руската Външнотърговска банка.

Надзорният съвет имаше срок до 15 септември да се произнесе по сделката, но го направи близо две седмици по-рано, посочва БНТ.

Проектодоговорът е бил предоговарян с купувача до последно, като спорните моменти са били социалните ангажименти, неустойките и изкупуването на тютюна, поясни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков

Той заяви, че цигареният холдинг на практика се смята за продаден, тъй като предвид, че кандидат-купувачът беше само един, няма кой да обжалва. Трайков поясни, че няма как да е ясно кой стои зад кандидата и затова е обърнал внимание на Агенцията за приватизация така да се договарят ангажиментите, че да няма значение кой стои зад кандидата.

Следващите стъпки са договорът с купувача да бъде подписан и да бъде платена договорената цена от 100.1 млн. евро.

Вчера пред сградата на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол множество работници от "Булгартабак" протестираха срещу притавизацията на дружеството и настояваха за оставката на Трайчо Трайков и на изпълнителния директор на агенцията Емил Караниколов.

Протестиращите недоволстваха от цената, тръжната процедура, при която се продаде холдинга на компанията преди няколко дни, недостатъчните социални ангажименти към работещите, както и липсата на информация кой стои зад единствения купувач на холдинга.

Според протестиращите цената на сделката за тютюневото предприятие е изключително ниска. Те се заканиха, че ако не бъдат чути, ще продължат с протестите като блокират големите пътища в страната.

В момента в "Булгартабак Холдинг” АД има над 300 милиона лева готова продукция и 100 милиона лева авоари в сметките, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никофоров.

iNews припомня, че на 31 август Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) определи австрийската "БТ Инвест ГмбХ" за победител в конкурса за приватизацията на 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на "Булгартабак Холдинг” АД.

Срокът за сключване на приватизационния договор е 15 дни от датата на решението за избор. В същия срок купувачът трябва да представи декларация за произхода на средствата си, което е задължително условие за внасянето на проекта на договора в Надзорния съвет.

 

Водещи

Най-четени