Финансисти в един глас: Спасете КТБ АД, по-евтино е за държавата 10.10 | 10:15

Както за държавата, така и за данъкоплатците, смята финансистът Емил Хърсев

От iNews.bg

Както за държавата, така и за данъкоплатците ще бъде по-евтино КТБ АД да се спаси, а не да се обяви в несъстоятелност. Това заяви в ефира на БНТ финансистът Емил Хърсев.

По думите му става все по-трудно да се гадае какво се случва с банката, тъй като тя е оставена на течението и на собствената си съдба.

Експертът изрази също така мнение, че България ще бъде осъдена от поне една група кредитори на финансовата институция.

"Те вече получиха една подкрепа от ЕК, така че имат сериозно основание за това. Това обаче проправя пътя за съдебни дела от страна на всички останали вложители", заяви Хърсев.

От своя страна финансистът Любомир Дацов коментира, че най-големият проблем на КТБ са активите. Хърсев обаче не се съгласи с това твърдение и заяви, че това е "все едно на човек с инфаркт хирургът да поиска документите от патолога". Експертът даде пример с португалската банка Banco Espirito Santo, която е била спасена за броени дни, без да се чакат подобни оценки на активите.

Според Дацев единственият модел за спасяване на КТБ е кипърският – да се спасят самите давещи се и ако държавата има възможност да помогне, това ще бъде добре. По думите на експерта в ситуацията с банката са намесени много интереси, в това число и политически.

Вчера (9 октомври) финансовият консултант EPIC, който представлява акционерите в КТБ, излезе със съобщение до медиите, в което се казва, че се търсят решения, отговарящи на интересите на банката.

Водещи

Най-четени