Финландска и френска компания с интерес към АЕЦ "Белене" 30.11 | 13:58

До три месеца очакваме решение за бъдещето на централата

От Любомир Тасев

Финландската енергийна компания Fortum Corporation и френската Altran Technology са заявили принципен интереса от участие в проекта АЕЦ "Белене”, каза енергийният министър Трайчо Трайков, цитиран от БНР. По думите му Сърбия също е потвърдила интереса си към новата ядрена мощност.

Трайков допълни, че до три месеца българската страна и руската компания "Росатом” трябва да намерят решение за АЕЦ "Белене”, включително и по въпроса за цената, където все още не е постигнато съгласие.

При всички положения НЕК ще има мажоритарен дял в проектната компания за "Белене”, въпреки, че дяловото участие тепърва ще се изяснява.

"Трябва да бъде създадена проектна компания, в която може да влязат НЕК и евентуалните инвеститори, които искат да участват в строителството на АЕЦ "Белене”. Това каза директорът на "Росатом” Сергей Кириенко. По думите му, тази компания ще определи колко ще струва втората атомна централа.

Кириенко не се извини за това, че руснаците са скрили истинската цена на обекта при подписването на споразумението, както поиска премиерът Борисов, но призна, че е допусната грешка.

Сергей Кириенко заяви: Договорът беше подписан, но след това беше допусната грешка и мисля, че тя беше направена от всички, в т. ч. и от нас. Ние отложихме окончателното решение на въпроса каква ще бъде промяната на цената към 2016 година, тъй като тогава беше много трудно да се пресметне това и имаше много дебати коя инфлация да се има предвид.

Водещи

Най-четени