Цената на тока от "Белене" по-ниска, но ако централата е модерна 30.11 | 13:27

Централата трябва да бъде конкурентоспособна на останалите производители

От Елена Коцева

Цената на електроенергията от атомна централа по принцип има възможност да бъде под средните цени на останалите централи. Това обаче би могло да стане, ако централата трябва да отговори на всички условия за ефективно използване на технологиите, разходите да бъдат сведени до минимум, добави той.

По отношение на АЕЦ "Белене" това означава, че към момента на построяването на централата, тя трябва да бъде конкурентоспособна на останалите производители на електроенергия.

Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Сега търговията на едро в региона се характеризира с относително ниски цени поради намалялото търсене, за разлика например от 2007 г. и 2008 г.

Подобен проект като АЕЦ-Белене трябва да се разглежда в дългосрочен план, а не само в аспекта на моментното състояние на пазара на едро на електроенергия, коментира той. Никой не очаква, че цените на електроенергията на едро драстично ще падат, допълни Семерджиев. Според него това може да се случи, само ако има нови високоефективни централи.

Няма съмнение, че и АЕЦ-Белене, както и всички останали производители, ще трябва да се справят с пазарните условия в страна и в Европа, защото се върви към единен европейски пазар, посочи Семерджиев.  

 

Водещи

Най-четени