Фирмите за бързи кредити - вече и с лиценз 26.06 | 20:05

Той ще бъде издаван от Комисията за финансов надзор, предвиждат промени

От iNews.bg

Лицензионен режим за фирмите, отпускащи т.нар. "бързи кредити" предвиждат промени, които бяха приети на първо четене от бюджетната комисия в Народното събрание. Автори на законопроекта са депутатите Йордан Цонев от ДПС и Румен Гечев от Коалиция за България, предаде Нова телевизия.

Лиценз на въпросните небанкови институции ще издава Комисията по финансов надзор (КФН), която регулира и осъществява надзор на небанковия финансов сектор. Предвижда се също така органът да бъде вече бюджетно независим.

Ще бъдат повишени и изискванията към членовете на управителните и надзорните органи на фирмите, обясни Румен Гечев. Те вече ще трябва да отговарят на изискванията, които се прилагат за банкерите.

Комисията по финансов надзор ще има възможност и да утвърждава общите условия по договорите, по които тези институции отпускат кредити, изтъкна още Гечев

У нас занимаващите се с бързи кредити фирми са около 130, стана ясно по време на днешното обсъждане. Те са предоставили заеми за около 1,5 млрд. лева.

Припомняме, че през май БНБ прие изменения, с които финансовите институции, в това число и фирмите за бързи кредити, трябва да имат поне 1 млн. лева собствен капитал.

Водещи

Най-четени