Френската Air Liquide увеличава инвестициите си в България 12.10 | 13:01

Компанията ще вложи още 10 млн. евро в Пирдоп

От Нели Минчева

Френската група Air Liquide планира да увеличи инвестициите си у нас, влагайки 10 млн. евро за разширяване на дейността си в Пирдоп, съобщават от "Ер Ликид България".

Компанията присъства на българския пазар от ноември 1999 г., като доставя индустриални газове за промишлени предприятия. Сред основните ѝ клиенти у нас е българското подразделение на германския преработвател на мед Aurubis – "Аурубис България" със завод също в Пирдоп.

Разрастването на дейността на "Ер Ликид България" е свързано именно с "Аурубис България" – двете са подписали нов 15-годишен договор за доставки на по-големи количества газ, като документът ще влезе в сила от 2013 г.

За целта производственият капацитет на газовия доставчик в Пирдоп трябва да бъде увеличен, става ясно от съобщението.

Освен в Пирдоп, "Ер Ликид България" има производствен обект и в Перник, център за пълнене на бутилки в Габрово, дистрибуторски център в Добрич.

Оповестяването на плановете за инвестиции повиши акциите на Air Liquide по време на днешната борсова търговия в Париж. Ръстът е с 1,15 на сто до ниво от близо 92,50 евро за брой.

Само преди няколко дни компанията съобщи и за допълнителни вложения в Турция, където ще бъдат закупени три производствени газови мощности от местна фирма. От Air Liquide посочват, че регионът е много важен за тях и ще продължат да развиват усилено дейността си в него.

Водещи

Най-четени