Хазартът се сдоби с нова двукомпонентна такса 04.12 | 14:13

Таксата няма да се събира за хазартни игри с игрални автомати и казина

От Елица Елефтерова

Хазартната дейност ще се облага с двукомпонентна такса. Това прие на първо четене парламентът с приемането на промени в Закона за хазарта.

Измененията са внесени от депутати от Коалиция за България и ДПС. Двукомпонентната такса за издаване и поддържане на лиценз за хазартна дейност ще включва еднократна такса в размер на 100 000 лв. и променлива - в размер на 20% върху разликата между  стойността на получените залози и изплатените печалби.

За игри, за които се събират такси и комисионни за участие, таксата ще бъде върху стойността на получените такси и комисионни, съобщава БТА.

Двукомпонентната такса няма да се събира за хазартни игри с игрални автомати и игри в игрално казино, които се облагат с алтернативен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Промените предвиждат изискванията към организирането на онлайн залагания да бъдат включени към всеки вид хазартна игра, които законът предвижда да бъдат организирани онлайн.

Онлайн хазартът не се разглежда като отделен вид хазартна игра, а способ за  провеждане на хазартната игра. Според сегадействащите разпоредби е ограничена възможността за откриване на игрални зали и игрални казина в хотелите с три звезди.

С измененията се предлага възстановяване на възможността за откриване на игрални зали и игрални казина и в хотели с три звезди.

Който организира хазартна игра без лиценз, ще бъде глобяван с от 500 000 до 1 000 000 лв. за физическо лице или имуществена санкция в размер от 1 млн. до 2 млн. лв. за юридическо лице, предвиждат още измененията.

Водещи

Най-четени