Хайвер и миди - новите любими ястия на българина 26.08 | 11:40

Вносът на консерви с луксозните стоки е скочил с около 30%, показва анализ на земеделското министерство

От Симеон Досев

Хайвер, скариди и миди са сред новите любими ястия на българите. Хората у нас все по-често включват в менюто си тези нетрадиционни храни. Това става ясно от анализа на пазара на риби и аквакултура, изготвен от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Вносът на консерви с луксозните стоки е скочил с около 30%. Увеличение се наблюдава и при износа на наши рибни продукти в чужбина. Зад граница сме продали с 200% повече рапани и с около 120% повече миди.

Най-често въпросните стоки внасят Южна Корея и Япония. Все по-голям интерес към рапаните се наблюдава и в Китай. Българската риба пък се котира най-добре в Румъния, показва анализът, цитиран от вестник "Стандарт".

За следващата година прогнозите са, че ще има бум на мидените ферми у нас. По-голямата част от тях са изградени с европейски средства. Лошата новина от анализа обаче е, че морските дарове и рибата стават все по-скъпи заради намалените квоти за улов. Така цената на морските деликатеси е с около 15% по-висока. Според експерти от агроминистерството обаче, руското ембарго върху вноса на риба може да има обратния ефект и да понижи цените.

Най-ловените риби у нас са цацата и копърката, като те формират 90% от общия улов на страната. Голям интерес се наблюдава и към бялата пясъчна мида, чийто добив е скочил с 1000% до 10,6 тона.

Водещи

Най-четени