Хампарцумян: Тортата няма да стигне за всички 30.04 | 09:23

Икономиката ни трябва да се рестартира, според банкера

От Ралица Стоянова

"Икономиката трябва да се рестартира. Тортата няма да стигне за всички. Предприемачеството е потиснато, в политическа криза сме". Това каза банкерът Левон Хампарцумян пред "Нова телевизия".

Социалните проблеми са породени от състоянието на икономиката и структурата на обществото. По-лесно е да рестартираме икономиката, отколкото да променим структурата на обществото, обясни той.

"Най-големият проблем е липсата на работа”, заяви президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. По думите му хората, които не са се регистрирали в бюрата по труда, са доста повече и така безработицата е над 20%.

Втория проблем, според него, са доходите. "Те са се вдигнали, защото съкратиха хора и с по-малко хора се върши работа”, каза той. Според Тренчев третият много страшен проблем е квалификацията.

"Всичко големи проблеми останаха да висят. В енергетиката нещата са страховити. Тези проблеми ще дойдат и след 12 май. Те са безкрайно трудни за решаване”, смята Тренчев.

Според него вече не отговаряме на дефиницията за държава. За съжаление перспективата се очертава доста мрачна и след 12 май няма да се случи нищо ново, каза шефът на КТ "Подкрепа".

Социалният статус на работника значително се е понижил, заяви Хампарцумян. 

Банкерът обясни, че хората вече не кредити, за да си плащат сметките. "Това отлага проблема, но не го решава и всичко го разбраха”, добави той.

"Търсенето на кредит в последните години намаля, както в корпоративния сектор, така и за потребление. Това е здравословно, защото се трупат буфери от депозити, които ще бъдат използвани, за да дадат старт на икономическия растеж”, смята Хампарцумян.

Водещи

Най-четени