Харчим по 48 евро за онлайн покупки на месец 26.09 | 14:40

Пазаруваме почти пет пъти по-малко в интернет от европейците

От iNews.bg

През последния месец сме направили средно по три покупки за общо 48 евро онлайн. За последните шест месеца пък на един интернет потребител у нас се падат средно 9,3 покупки на стойност 117 евро.

За сравнение, останалите европейци са похарчили средно по 544 евро за 13,4 онлайн покупки през последните шест месеца. Общо 188 млрд. евро са похарчени за пазаруване по интернет в Европа за същия период.

Това сочат данните от проучване за медиа потреблението "Mediascope Европа 12”, в което България участва за първи път, информира Жанет Найденова, председател на асоциациата IAB България*. Тя представи резултатите по време на семинар ""Мобилната реклама сега: Инвестиция в бъдещето!", който се провежда с медийното партньорство на iNews.

51% от активно използващите интернет у нас заявяват, че интернет им помага да изберат по-добрите продукти и услуги. Информацията в интернет играе важна роля при решението за покупка на електроника мобилни телефони, финансови продукти, обзавеждане и почивки.

Основната част от хората у нас - 72%, използват интернет, за да поддържат връзка с близки и приятели, 28%  резервират почивки онлайн, 27% управляват финансите си, а 37% управляват здравето си.

36% от мъжете и 36% от жените позлват интернет, докато гледат телевизия. 19% от потребителите използват и други устройства за връзка с интернет освен компютър - смартфон или таблет.

* IAB България e асоциация, която обединява най-големите уеб компании, медийни и дигитални агенции. Целта на асоциацията, която съществува от август 2009 г., е да популяризира дигиталния маркетинг, да споделя най-добрите практики за интерактивна реклама, да извършва проучвания и анализи на сектора.

Водещи

Най-четени